dinsdag 4 juni 2024

Rusland dwingt weigeraars alsnog om te vechten

Rusland stuurt soldaten die weigeren te vechten in Oekraïne naar het front in plaats van ze voor de krijgsraad te brengen. Volgens het Institute for the Study of War (ISW) liep de strafzaak tegen deze soldaten al wel, maar werd die vorige maand abrupt afgebroken omdat de legerleiding meer soldaten nodig had voor de strijd in het noorden van Charkiv en in Donetsk. 

De onafhankelijke Russische nieuwssite Verstka meldde gisteren dat het om honderden soldaten zou gaan die vast zaten op militaire bases in Rusland. Sommige soldaten werden zwaar onder druk gezet om 'vrijwillig' naar het front te gaan, anderen werden uit hun cellen gehaald en onder strenge bewaking naar het front gebracht. Het zou niet alleen om weigeraars gaan, maar ook om deserteurs.

Het ISW houdt het op minstens 170 dienstweigeraars die nu buiten medeweten van de autoriteiten, maar ook van aanklagers en advocaten gedwongen zijn om in Oekraïne te vechten. Meerdere bronnen, ook op regeringsniveau in Moskou, geven aan dat dienstplichtigen en nauwelijks getrainde reservisten de grensbewaking hebben overgenomen van ervaren soldaten. 

Bron: ISW

Geen opmerkingen: