zaterdag 29 juni 2024

Strafrechtelijk onderzoek naar generaal Sodol

Er komt een strafrechtelijk onderzoek dat moet uitwijzen of het generaal Joeri Sodol te verwijten valt dat het Russische leger vorige maand in korte tijd veel terreinwinst kon boeken bij de inval in de Oekraïense provincie Charkiv. Volgens Bohdan 'Tavr' Krotevitsj, de commandant van de Azov-brigade van de Nationale Garde, is dat wel het geval. 

Hij beschuldigt generaal Sodol van plichtsverzuim, incompetentie en hij wil zelfs dat onderzoek wordt gedaan naar mogelijke collaboratie met de vijand. Krotevitsj zegt daarvan bewijzen te hebben. Hij is bereid daarover een officiële verklaring af te geven. De argumentatie van Krotevitsj is kennelijk dusdanig sterk dat president Volodimir Zelenski aan de kant heeft gezet en vervangen door Andrii Hnatov. 

Het Russische grondoffensief in Charkiv begon op 10 mei. De Russen rukten razendsnel op en namen deels bezit van het stadje Vovtsjansk dat inmiddels volledig in puin ligt door de aanhoudende gevechten. Anderhalve maand na de inval wordt er nog altijd gevochten, maar inmiddels is sprake van een patstelling op 50 kilometer ten noorden van de provinciehoofdstad Charkiv, in omvang de tweede stad van Oekraïne.

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: