donderdag 6 juni 2024

Herstel waterkrachtcentrale Kachovka duurt jaren

De waterkrachtcentrale Kachovka kan na de oorlog in zes of zeven jaar tijd worden hersteld. Dat zegt algemeen directeur Ihor Sirota van het staatsbedrijf Oekrhydroenergo. 'Als we weer volledige toegang hebben, dan kunnen we de plek van de explosie droogleggen en de vernielde gebouwen van de waterkrachtcentrale afbreken, waarna we de boel weer kunnen opbouwen.' 

Het is vandaag precies een jaar geleden dat in de provincie Cherson de stuwdam en de waterkrachtcentrale in de Dnipro door de Russen werd opgeblazen. De damdoorbraak had enorme gevolgen, zowel voor de bevolking van de steden en dorpen langs de Dnipro als voor natuur en milieu. Zeker 32 inwoners stierven in de vloedgolf als gevolg van het doorbreken van de stuwdam, maar een verslaggever van Associated Press constateerde dat alleen al in het door de Russen bezette dorp Oleshki honderden inwoners zijn verdronken.

Oekrhydroenergo raakte 343 megawatt aan opwekkingscapaciteit kwijt. Omdat ook andere waterkrachtcentrales werden beschadigd door Russische aanvallen, zoals onlangs nog die in de Dnipro in de stad Zaporizja, is het staatsenergiebedrijf inmiddels zo'n 3 miljard euro aan omzet misgelopen. De vernieling van de waterkrachtcentrale Kachovka heeft ruim 2,5 miljard euro schade opgeleverd. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: