zaterdag 1 juni 2024

Nederlandse F-16's ook tegen doelen in Rusland'

De F-16's die Nederland aan Oekraïne levert kunnen zonder toestemming van de Verenigde Staten worden ingezet op doelen in Rusland. Dat heeft demissionair buitenlandminister Hanke Bruins Slot gezegd tegen persbureau ANP. Het gebruik is ook niet beperkt tot de grensstreek bij Charkiv, laat Bruins Slot weten. 

Het gevechtsvliegtuig is van Amerikaanse makelij en de VS heeft de levering van F-16's aan Oekraïne lange tijd tegengehouden. Maar Bruins Slot zei volgens ANP vandaag dat beperkingen over het gebruik van de jachtvliegtuigen voor Oekraïne 'nooit ter sprake zijn gekomen'. Bruins Slot is in Praag voor een bijeenkomst van NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken.

De Amerikaanse president Biden zou Oekraïne donderdag in het geheim toestemming hebben gegeven voor het gebruik van Amerikaanse wapens op Russisch grondgebied. Maar dat geldt voorlopig alleen voor Russische doelen in de buurt van de stad Charkiv. 

België gaat de komende drie jaar in totaal 30 F-16's aan Oekraïne leveren, maar wel met de restrictie dat ze niet tegen doelen in Rusland ingezet mogen worden.

Bronnen: NOS, VRT Nieuws

Geen opmerkingen: