dinsdag 18 juni 2024

Oekraïne krijgt 'Frankenstein' tanks van Rheimetall

De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall gaat Oekraïne hybride Leopard-tanks leveren die worden voorzien van het 'state of the art' luchtverdedigingssysteem Skyranger-Frankenstein waarmee Russische raketten en drones uitgeschakeld kunnen worden. 

Volgens Björn Bernhard, hoofd landsystemen van Rheinmetall, zijn er veel Leopard 1 gevechtstanks waarop prima een Skyranger met een 35 millimeter automatisch kanon geplaatst kan worden. De recent ontwikkelde Skyranger heeft sensors die een zicht van 360 graden bieden op het slagveld en waarmee drones uit de lucht geschoten kunnen worden.

Bernhard kondigde dit aan bij de opening van een werkplaats van Rheinmetall in Oekraïne waarvan de locatie angstvallig geheim wordt gehouden. Het bedrijf repareert  daar Duitse tanks die aan het front schade hebben opgelopen. Daarmee wil Rheinmetall de tijd verkorten die nodig is om de tanks weer in gebruik te krijgen. 

In eerste instantie was het dekbedoeling om alleen Marder pantserwagens te repareren en uit de tijd van de Koude Oorlog stammende Leopard 1 tanks. Rheinmetall wil echter ook de modernere Leopard 2 tanks gaan repareren in Oekraïne. Bernhard: "We zijn van plan om in Oekraïne actief te blijven. We houden het niet bij het leveren van materieel om daarna weer te vertrekken, maar we willen echt laten zien dat we achter Oekraïne staan.'

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: