vrijdag 28 juni 2024

VS, Oekraïne en Israel onderhandelen over Patriots

De Verenigde Staten, Israel en Oekraïne onderhandelen over de overdracht van acht Patriot luchtverdedigingssystemen. Dat meldt de Financial Times op basis van vijf goedgeïnformeerde bronnen. Het zou gaan om Patriots van het type M901 PAC-2 die meer dan dertig jaar oud zijn en toch al op de nominatie staan om door Israel afgedankt te worden. 

De onderhandelingen met Israel zouden worden gevoerd door de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba en zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken.

De Patriots waarover Oekraïne nu al beschikt zijn van het jongeren type PAC-3, en volgens door de Financial Times geraadpleegde experts zijn die volledig compatibel met de PAC-2. Israel beschikt over een flinke voorraad raketten voor de PAC-2 Patriots. Deze luchtverdedigingsraketten zijn zwaarder en hebben een groter bereik. Daarmee zou Oekraïne heel goed Russische vliegtuigen kunnen onderscheppen die nu op grote schaal glijbommen afwerpen boven steden en militaire doelen langs de frontlijn.

Israel heeft tot nu toe geweigerd om de Patriots af te staan. Dat heeft vooral te maken met de situatie in Syrië waar de Israëlische luchtmacht door Iran aangestuurde milities aanval en waar Rusland een flinke vinger in de pap heeft. In 2022 deed de Oekraïense ambassade een officieel verzoek aan de Israëlische regering om Oekraïne aan luchtverdediging te helpen.

Bron: European Pravda

Geen opmerkingen: