vrijdag 21 juni 2024

VS geven Oekraïne voorrang bij wapenleveranties

De Verenigde Staten gaan Oekraïne voorrang geven bij de levering van Patriot-luchtverdedigingsraketten. De zendingen naar andere landen worden voorlopig uitgesteld, zodat Oekraïne voldoende voorraad kan opbouwen. 
Dat heeft de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van de VS bekendgemaakt. John Kirby zei gisteren dat het 'een moeilijke maar noodzakelijke beslissing was op dit sleutelmoment in de oorlog'. Kirby verwacht dat de nieuwe leveringen aan het eind van zomer in Oekraïne aankomen.

'Alles wat ze nodig hebben, zal naar Oekraïne gaan', zei president Joe Biden eerder deze week. Zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski zei dankbaar te zijn voor de raketten, die bedoeld zijn om burgers en steden te beschermen tegen Russische aanvallen.

Taiwan is het enige land dat is uitgezonderd van het nieuwe leveringsbeleid, waarschijnlijk vanwege de toenemende dreiging vanuit China. Washington probeert daarnaast andere landen over te halen om bestaande raketsystemen aan Oekraïne over te dragen. De Roemeense president Klaus Johannis reageerde daar positief op en beloofde gisteren een extra Patriot-systeem naar Oekraïne te sturen.

Spanje en Griekenland geven geen gehoor aan de Amerikaanse oproep, net als Polen. Dat land zegt de luchtverdedigingsraketten zelf nodig te hebben, om de overslagpunten van westerse wapens voor Oekraïne te beveiligen.

De mededeling uit Washington kwam nadat Rusland in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw een grote luchtaanval had uitgevoerd op de energievoorziening van Oekraïne. De Russen vielen aan met raketten en drones die waren gericht op vier provincies: Vinnytsja in het westen, Dnipropetrovsk in het zuiden, de Donbas in het oosten en de provincie Kyiv. Zeven werknemers van elektriciteitscentrales raakten gewond.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: