zondag 30 juni 2024

'Poetin's plan B is Westen verzwakken'

De Russische president Vladimir Poetin gokt er op dat hij het Westen kan verzwakken nu hij er niet in is geslaagd om Oekraïne te overrompelen. In een interview met de Duitse tv-zender n-tv zegt de voormalige secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen dat hij vreest voor een langdurige oorlog. 

'Poetin's plan A om heel Oekraïne in een paar dagen tijd in handen te krijgen is mislukt. Zijn plan B is nu om er een bevroren conflict te maken, in de hoop dat het Westen de moed op enig moment opgeeft en hij in ieder geval Oost-Oekraïne in handen heeft.'

De voormalige topman van de NAVO verwacht dat de oorlog in Oekraïne in ieder geval tot het einde van dit jaar doorgaat, omdat Poetin hoopt dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen 'op een of andere manier positief voor hem uitpakken'. Voorspellen wanneer de oorlog eindigt, is volgens Rasmussen niet te doen.

Rasmussen meent dat 2025 een beslissend jaar wordt. 'Als we de Oekraïners alles geven wat ze nodig hebben, niet alleen om te overleven maar ook om de oorlog te winnen, dan is de kans groot dat ze de Russen het land uit kunnen werken.'

Een recente peiling heeft uitgewezen dat de Europese bevolking nog altijd vierkant achter Oekraïne staat, maar dat slechts een op de tien een Oekraïense overwinning op Rusland verwacht.

Bron: European Pravda

Geen opmerkingen: