woensdag 26 juni 2024

Engelse taal krijgt officiële status in Oekraïne

De Engelse taal heeft voortaan een officiële status in Oekraïne. President Volodimir Zelenski heeft een wetsvoorstel ondertekend waarin is vastgelegd dat voor een diverse overheidsfuncties een vloeiende beheersing van de Engelse taal verplicht wordt. Het gaat dan om burgemeesters, legerofficieren, openbare aanklagers, douanebeambten, schooldirecteuren en leraren in het hoger en wetenschappelijk onderwijs en ziekenhuisdirecteuren. 

Ook voor andere overheidsfuncties en in het onderwijs wordt er op aangedrongen om de Engelse taal machtig te zijn. Dat geldt voor medewerkers van hulpdiensten die ook grensoverschrijdend bezig zijn. Overheidspersoneel dat zich op eigen initiatief de Engelse taal machtig maakt, kan voortaan rekenen op een toeslag van 10 procent op het salaris. 

Aanvankelijk was in het wetsvoorstel sprake van het in het Oekraïens ondertitelen van Engelstalige films in plaats van nasynchronisatie. Dat zou vanaf 2027 het geval moeten zijn. Er kwam echter veel verzet, een petitie tegen dit voornemen werd door 25.000 Oekraïners ondertekend. Het parlement besloot daarop om deze passage uit het wetsvoorstel te halen. Wel krijgen bioscopen overheidssubsidie als ze Engelstalige films gaan vertonen.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

Geen opmerkingen: