maandag 25 december 2017

Uitwisseling gevangenen Donbas is woensdag

Het leek er maar niet van te komen, maar de eerder aangekondigde uitwisseling van krijgsgevangenen tussen de pro-Russische rebellen en de Oekraïense autoriteiten gaat toch door. De separatistenleiders Alexander Zachartsjenko (Donetsk) en Leonid Pasetsjnik (Loehansk) gingen er tijdens een bijeenkomst in een Russisch klooster met patriarch Krill van de Russisch-orthodoxe kerk mee akkoord dat zij 74 gevangenen uitleveren aan Oekraine en daar 306 van hun eigen mensen voor terug krijgen.

De uitwisseling moet woensdag plaats hebben. Patriarch Kirill zei na afloop van de bijeenkomst dat niet alle gevangenen vrij komen, maar dat hij goede hoop heeft dat dit binnenkort wel gaat gebeuren. In een reactie op de komende uitwisseling merkte de Oekraïense onderhandelaar Irina Herasjtstjenko op dat er momenteel 157 Oekraïners gevangen worden gehouden door de separatisten, terwijl er dus maar 74 worden uitgeleverd.

De komende uitwisseling van gevangenen is een initiatief van Viktor Medvedtsjoek, een Oekraïense oligarich die persoonlijk bevriend is met de Russische president Vladimir Poetin. Half november zei Poetin dat hij alles zou doen om de uitwisseling door te laten gaan ''voor zover dat in mijn macht ligt''. Hij belde die dag zelf met de twee separatistenleiders in Donetsk en Loehansk.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: