zondag 17 december 2017

Saakasjvili over geweld: 'We werden uitgelokt'

Micheil Saakasjvili zegt in een reactie op het handgemeen van vanmiddag tussen betogers en politie bij het Oktoberpaleis dat dit is uitgelokt. Het was volgens de leider van de Beweging van de Nieuwe Krachten helemaal niet de bedoeling dit muziekcentrum te bestormen, al helemaal niet omdat er honderden kinderen en hun ouders bij een concert aanwezig waren.

''We kregen te horen dat wij onze intrek konden nemen in het gebouw, waar we een tijdelijk coördinatiecentrum zouden inrichten en twee ruimtes zouden huren. Maar toen we bij het gebouw kwamen, werden we niet binnengelaten. In plaats daarvan kregen we te maken met een groot aantal soldaten van de Nationale Garde die onze mensen provoceerden, traangas en shockgranaten gebruikten. Dit had een bloedbad kunnen worden, het begin van een burgeroorlog.''

Saakasjvili wist de betogers te kalmeren. Hij nam ze mee naar het parlementsgebouw waar meer barricades zijn opgeworpen bij het tentenkamp dat daar half oktober werd opgezet. De mensen in dit tentenkamp wachten af of het parlement komende week alsnog tegemoet komt aan hun eisen.

De politie neemt de kwestie hoog op, ook al omdat 32 agenten gewond raakten bij de schermutselingen met de betogers. Het gaat dan niet alleen om geweldpleging, maar ook om een poging om het Oktoberpaleis te bezetten. De betogers kozen niet toevallig voor het Oktoberpaleis: in de winter van 2013/14 was hier het coördinatiecentrum van EuroMajdan gevestigd.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: