dinsdag 19 december 2017

IMF wil dat Oekraïne gasprijs volledig doorberekent

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) houdt vast aan het uitgangspunt dat de kosten van aardgas volledig worden doorberekend aan de klanten die daarmee worden aangespoord om zuiniger met energie om te gaan. Volgens Gosta Ljungman, de vertegenwoordiger van het IMF in Oekraïne, bant het ook de corruptie uit als er een vaste prijs gaat gelden en krijgen de leveranciers meer geld binnen om te investeren in de infrastructuur.

Vier jaar geleden subsidieerde de overheid nog bijna de helft van de werkelijke aardgasprijs. Onder druk van het IMF is die subsidie afgeschaft. Ljungman noemt dat ''de grootste hervorming'' sinds het aantreden van de regering-Porosjenko. Het houdt echter wel in dat de meeste huishoudens er financieel flink door in problemen zijn gekomen. De allerarmsten ontvangen echter een woonlastensubsidie van de overheid, alle andere huishoudens moeten zich er maar mee zien te redden.

Het IMF is het niet eens met het besluit van het kabinet om de hogere importprijs voor aardgas per 1 oktober van dit jaar niet te verrekenen. De mening van het IMF is van belang voor een volgende portie financiële steun van maar liefst 1,5 miljard dollar. Dat geld had al lang in de Oekraïense staatskas moeten vloeien, maar het IMF blijft aandringen op meer maatregelen. Niet alleen waar het de gasprijs betreft, maar ook de hervorming van het pensioenstelsel (lees: het verhogen van de pensioenleeftijd) en het opzetten van een anti-corruptierechtbank.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: