zondag 31 december 2017

Rusland wil geen Oekraïense gevangenen vrijlaten

Oleg Sentsov. Foto: Antonymon, Wikipedia
Rusland is niet van plan om Oekraïense gevangenen als filmregisseur Oleh Sentsov en verslaggever Roman Soesjtsjenko van het persagentschap Ukrinform te ruilen tegen Russen die in Oekraïne gevangen zitten. ''Natuurlijk willen wij dat onze landgenoten naar huis kunnen. Daartoe stellen wij ook het nodige in het werk'', heeft president Poetins woordvoerder Dmitri Peskov gezegd op een vraag hierover van de correspondent van Unian in Moskou.

Een gevangenenruil zoals afgelopen week in Oost-Oekraïne ligt volgens Peskov niet voor de hand. ''Het gaat hier om mensen die in Rusland onder onze wetgeving zijn veroordeeld en hier hun straf uitzitten, het zijn geen krijgsgevangenen. Alleen als de president hen gratie verleent komen ze vrij.''

De in de Minsk-akkoorden vastgelegde afspraak dat wederzijde gevangenen worden vrijgelaten, geldt volgens Rusland niet voor Oekraïners die in Rusland gevangen zitten. Discussie hierover was er eerder toen oorlogsvrijwilligster Nadia Savtsjenko in Rusland gevangen zat. Zij kreeg uiteindelijk gratie.

Sentsov werd in augustus 2015 veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf omdat hij op de door Rusland geannexeerde Krim betrokken zou zijn geweest bij 'terroristische activiteiten'. Soesjtsjenko werd in september vorig jaar opgepakt toen hij voor familiebezoek in Moskou arriveerde. Zijn proces begint vermoedelijk in januari. Hij wordt verdacht van spionage en kan daarvoor twintig jaar gevangenisstraf krijgen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: