donderdag 14 december 2017

'Timosjenko vertelt meeste leugens van alle politici'

Joelia Timosjenko blijkt alle Oekraïense politici de meeste onwaarheden te vertellen. Dat blijkt uit een onderzoek van journalisten van het magazine Novoje Vremja en deskundigen van het fact-check project VoxCheck die in september en oktober de toespraken van de vijftien belangrijkste politici van het land onder de loep namen. Zij vonden in totaal 424 uitspraken die niet strookten met de waarheid.

Timosjenko voert de lijst aan met 91 procent van haar uitspraken die als onjuist, manipulatief of overtrokken beoordeeld werden. VoxCheck analyseerde in twee maanden tijd 46 uitspraken van de leider van de Moederlandpartij, waarvan er slechts vier juist bleken te zijn. ''Timosjenko komt het liefst met cijfers die wel kloppen, maar waar ze vervolgens een andere draai aan geeft. Soms door informatie weg te laten, een andere keer weer door appels en peren met elkaar te vergelijken'', luidt het vernietigende oordeel over de voormalige premier tijdens het presidentschap van Viktor Joestjenko.

Vadim Rabinovitsj van Voor het Leven komt met 86 procent onwaarheden op de tweede plaats, terwijl Joeri Bojko van het Oppositieblok hem op de voet volgt met 84 procent. Tot de top-10 behoren ook de parlementsleden Dmitro Dobrodomov, Andri Lozovi, Serhi Sobolev en Jaroslav Moskalenka. Verder zijn ook burgemeester Andri Sadovi van Lviv en Micheil Saakasjvili veelvuldig op onwaarheden betrapt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: