woensdag 27 december 2017

Gevangenenruil met separatisten is voltooid

De gevangenenruil met de separatisten is voltooid. De 74 Oekraïense gevangenen - waaronder tien vrouwen - zijn in veiligheid. ''Ze komen naar huis!'', meldde het parlementslid Irina Loetsenko om 17.15 uur plaatselijke tijd. De Oekraïense autoriteiten op hun beurt hebben 306 gevangenen overgedragen aan de separatisten in Donetsk en Loehansk.

De gevangenenruil had plaats op neutraal gebied tussen het door de separatisten bezette Horlivka en Majorsk, een stadje onder regeringscontrole. President Petro Porosjenko wachtte de voormalige gevangenen op om ze te verwelkomen. Tot de vrijgelaten gevangenen behoorden de historicus Ihor Kozlovski en de 'cyborg' Oleksandr Morozov - de soldaten die de luchthaven van Donetsk maandenlang verdedigden worden vanwege hun moed 'cyborgs' genoemd.

Met de vrijlating van de 74 is nog niet de helft van het totale aantal gevangenen door de separatisten vrijgelaten. Volgens vice-parlementsvoorzitter Irina Herasjtsjenko, tevens onderhandelaar in Minsk, werden eind november 162 Oekraïners gevangen gehouden in de bezette gebieden in de Donbas. Van velen van hen is onbekend waar zij precies verblijven en onder welke omstandigheden.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: