vrijdag 15 december 2017

Porosjenko komt zelf met plan corruptie-rechtbank

President Petro Porosjenko komt volgende week met een wetsvoorstel om een speciale rechtbank voor belangrijke corruptiezaken in het leven te roepen. Hij is echter nog wel afhankelijk van de bereidheid van het parlement om eerdere, internationaal als onvoldoende bestempelde voorstellen voor het opzetten van zo'n rechtbank in te trekken.

Er is wat dat betreft een patststelling ontstaan, want Porosjenko stelde het parlement een week geleden al een ultimatum. Uiterlijk op maandag zou het parlement een wel aan de eisen voldoend voorstel moeten aannemen, anders zou hij met een eigen voorstel komen. Of hij dan op voldoende steun van de regeringscoalitie van het Blok-Porosjenko en het Volkfront kan rekenen, is nog maar de vraag.

De tijd begint wel te dringen, want het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is niet van plan om 1,5 miljard dollar aan financiële steun aan Oekraïne over te maken voordat de speciale, onafhankelijke rechtbank voor corruptiezaken een feit is. Minister Oleksandr Daniljoek van Financiën zei eerder deze week aan France24 dat hij hoopt dat de rechtbank in februari kan worden opgezet en dat het IMF dan bereid is om verder te praten over de 1,5 miljard dollar die Oekraïne zo goed kan gebruiken.

Bronnen: Interfax, 112.ua

Geen opmerkingen: