dinsdag 26 december 2017

Saakasjvili wil SBOe aanklagen om 'ontvoering'

Er gaat geen week voorbij of Micheil Saakasjvili bedenkt wel weer wat nieuws om de aandacht te trekken. Ditmaal met zijn aankondiging dat hij van plan is om de staatsveiligheidsdienst SBOe aan te klagen omdat die hem ontvoerd zou hebben. Het gaat dan om de mislukte arrestatie van de leider van de Beweging van de Nieuwe Krachten, twee weken geleden.

''Ze ontvoerden me uit mijn eigen huis, met geweld, zonder arrestatiebevel'', aldus Saakasjvili. Hij wil een schadevergoeding. Bovendien kondigde hij een aanklacht aan bij het Europese Hof voor de Mensenrechten in Den Haag.

Saakasjvili kwam vanmorgen wel volgens afspraak naar het kantoor van de SBOe, maar hij ging daar niet naar binnen omdat hij het niet eens was met de bedoelingen van de staatsveiligheidsdienst. Die wil hem niet alleen verhoren, maar ook zijn stemgeluid vastleggen. Dat zou volgens de wet niet tegelijkertijd mogen gebeuren, wel apart. ''In dat geval zing ik voor ze'', zei Saakasjvili gekscherend.

Het lijkt er echter meer op dat hij alles in het werk stelt om het strafrechtelijk onderzoek tegen hem te dwarsbomen. Eerder weigerde Saakasjvili zich te laten verhoren door het Openbaar Ministerie, maar wilde hij alleen meewerken aan een verhoor door de SBOe. Saakasjvili wordt er van verdacht dat hij heeft samengewerkt met een 'criminele groep' rond ex-president Viktor Janoekovitsj. Zijn naaste medewerker David Sakvarelidze zou een half miljoen dollar hebben aangenomen om het door Saakasjvili in gang gezette anti-regeringsprotest te financieren.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: