De onderzoekers van het het Joint Investigation Team (JIT), die onderzoek doen naar het neergeschoten passagiersvliegtuig MH17, nemen door Rusland aangeleverde informatie minder serieus dan die van amateurspeurders. Dat zegt ambassadeur Alexander Sjoelgin van Rusland in een gesprek met de NOS. Sjoelgin noemt als voorbeeld de conclusie van onderzoekscollectief Bellingcat dat mogelijk de Russische generaal Nikolaj Fjodorovitsj Tkatsjov betrokken is.
"Zodra Bellingcat dit rapport vrijgaf zei het JIT meteen dat ze het zorgvuldig zouden behandelen", zegt Sjoelgin. "Maar waarom wordt de door Rusland geleverde informatie niet hetzelfde behandeld? We wachten al een jaar op een reactie." Volgens de ambassadeur heeft Rusland nog geen enkele reactie ontvangen op de geleverde radardata en andere informatie. De transparantie van het onderzoek laat te wensen over, vindt hij.
"Al die jaren hebben we geprobeerd behulpzaam te zijn door de Nederlandse onderzoekers allerlei noodzakelijke elementen aan te leveren, zoals het experiment 'op ware grootte' uitgevoerd door de fabrikant van de BUK-raketten." Sjoelgin zegt dat het voor zich spreekt dat ook Rusland wil dat de schuldigen verantwoordelijk gesteld worden. Als dat mensen met de Russische nationaliteit zijn, kunnen zij volgens de Russische grondwet niet worden uitgeleverd.
Premier Mark Rutte staat pal achter de onafhankelijkheid van het MH17-onderzoek van het JIT, het Joint Investigation Team. "Ik laat mij dit niet zeggen, ik werp dit verre van mij", zegt Rutte in Brussel. Die vindt dat de door Rusland aangeleverde informatie minder serieus wordt genomen dan die van "amateurspeurders" zoals Bellingcat, zo zei hij in een gesprek met de NOS.
Ook minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt dat dat niet klopt. Nederland streeft in het belang van het proces juist naar een heel zorgvuldige aanpak, zegt hij. Hij wil dat dat duidelijk is voor de Russen, Oekraïners en de andere betrokken landen. Grapperhaus reageert ook op de bezwaren van Rusland tegen internationale strafhoven. "Er is hier iets heel bijzonders aan de hand. De landen waar de slachtoffers vandaan komen hebben Nederland aangewezen als land waar de strafzaak gaat plaatsvinden en ons dat vertrouwen gegeven."
Bron: NOS
Geen opmerkingen:
Een reactie posten