maandag 11 december 2017

'Strijd tussen NABOe en OM raakt heel Oekraïne'

De gevolgen zullen voor iedereen merkbaar zijn als de strijd tussen de belangrijkste corruptiebestrijders van het land niet snel een einde maken aan hun onderlinge strijd. Volgens Nazar Cholodnitski, hoofd van de speciale afdeling voor corruptiebestrijding (SAPO) van het Openbaar Ministerie gaat die strijd het hele land aan.

''Elke oorlog kent zijn slachtoffers. Alleen kun je hier niet spreken van een bepaalde groep, want iedereen is het slachtoffer als wij als corruptiebestrijders drukker met elkaar zijn dan met het aanpakken van de corruptie'', zegt Cholodnitski in een interview met tv-zender TSN.

Hij doelt op de kritiek vanuit Europa en de Verenigde Staten naar aanleiding van de gebeurtenissen van de afgelopen twee weken. Het Openbaar Ministerie beschuldigde het anti-corruptiebureau NABOe van illegale praktijken, terwijl de coalitiepartijen Blok-Porosjenko en Volksfront met een inderhaast ingediend wetsvoorstel trachtten zowel de NABOe als Cholodnitski's SAPO de nek om te draaien. Onder zware druk vanuit het Westen werd het wetsvoorstel ingetrokken, maar daarmee is de kous nog niet af.

''De Amerikaanse regering steunt ons als corruptiebestrijders, maar vindt tegelijkertijd dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar eventuele strafbare feiten die ze begaan hebben. Als rechercheurs van de NABOe of aanklagers van SAPO iets verkeerd hebben gedaan dan moeten ze vervolgd worden. Door de rechter, niet door de politiek'', aldus Cholodnitski.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: