maandag 11 december 2017

Rechtbank bezint zich al urenlang op lot Saakasjvili

Al de hele dag is de rechtbank in Kyiv bezig om uit te vinden wat er met Micheil Saakasjvili moet gebeuren: vrijlaten, in voorlopige hechtenis houden of huisarrest geven. De rechtszaak wordt bijgewoond door Saakasjvili's Nederlandse echtgenote Sandra Roelofs en door Joelia Timosjenko. De leider van de Moederlandpartij is op bekend terrein, want het was in deze rechtbank dat ze vijf jaar geleden tot zeven jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens machtsmisbruik in de tijd dat ze premier was.

Saakasjvili verscheen vanochtend breeduit lachend in de rechtbank, ondanks de jarenlange gevangenisstraf die hem mogelijk boven het hoofd hangt voor het aannemen van een half miljoen dollar van een zakenman uit de kring rond ex-president Viktor Janoekovitsj. Het geld zou bedoeld zijn om voor zoveel onrust te zorgen dat de huidige president Petro Porosjenko het veld moet ruimen en de oude garde terug kan keren in Oekraïne.

De voormalige Georgische president en ex-gouverneur van Odesa noemde aanklacht politiek gemotiveerd en als zodanig ''een lachertje''. Hij roemde zijn verdiensten in Georgië, waar hij de corruptie heeft aangepakt, en voegde er aan toe dat de Oekraïense oligarchen hem om diezelfde reden graag kwijt willen.

Dat Saakasjvili geld heeft aangepakt van Janoekovitsj en zijn getrouwen die nu allemaal in Moskou resideren lijkt onwaarschijnlijk, maar het is niet onmogelijk. Actievoeren kost veel geld en Saakasjvili is daar al sinds half oktober mee bezig. Pas nog kondigde hij aan dat hij 500 actiecentra verspreid over het land wilde opzetten.

Maar even onwaarschijnlijk en toch mogelijk is het verhaal waarmee procureur-generaal Joeri Loetsenko vanmiddag aan kwam zetten. De Russische geheime dienst FSB zou van zowel Saakasjvili als van zijn naaste medewerker Severion Dangadze willen weten welke afspraken zij hebben gemaakt met Serhi Koertsjenko, de zakenman die hen aan een half miljoen dollar heeft geholpen. Het is belangrijk dat we ze afschermen van de FSB, aldus Loetsenko. Daarom is huisarrest gerechtvaardigd, hield hij de rechtbank voor.

Bronnen: 112.ua, RFE/RL

Geen opmerkingen: