woensdag 13 december 2017

Deskundige: 'Geluidsopname Saakasjvili is in elkaar geknutseld

De geluidsopname die het Openbaar Ministerie als bewijs heeft aangevoerd tegen Micheil Saakasjvili bestaat volgens deskundige Kirilo Oeskov uit meerdere geluidsfragmenten die zijn samengevoegd. Oeskov deed onderzoek op verzoek van de televisiezender ZIK, aldus de nieuwssite Oekrajinska Pravda.

Hij kwam tot de conclusie dat maar liefst 24 geluidsfragmenten uit meerdere gesprekken zijn samengevoegd om aan te tonen dat Saakasjvili een half miljoen dollar van een zakenman uit de entourage van ex-president Janoekovitsj heeft ontvangen. De aldus in elkaar geknutselde geluidsopname is waardeloos als bewijsmateriaal in de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie heeft niet aangegeven dat de geluidsopname uit meerdere fragmenten bestaat. Oeskov is echter beslist in zijn oordeel: ''Dit zijn fragmenten uit gesprekken waarvan niet duidelijk is wanneer en onder welke omstandigheden die zijn gevoerd."

Saakasjvili wordt er van beschuldigd dat hij heeft samengespannen met de kring rond Janoekovitsj, en mogelijk met de ex-president zelf, om de huidige regering omver te werpen. Die samenwerking met, wat door het OM 'een criminele organisatie' wordt genoemd, kan de leider van de Beweging van de Nieuwe Krachten een jarenlange gevangenisstraf opleveren. Een rechtbank in Kyiv besloot maandag om Saakasjvili vrij te laten in afwachting van de rechtszaak tegen hem.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: