Procureur-generaal Joeri Loetsenko verwacht dat Micheil Saakasjvili uiteindelijk wordt uitgeleverd aan Georgië. ''We hebben een officieel verzoek tot uitlevering waar we verplicht zijn om gehoor aan te geven'', zei Loetsenko gisteravond tegen journalisten. Saakasjvili heeft zelf een rechtszaak lopen tegen de Oekraïense autoriteiten vanwege het intrekken van zijn staatsburgerschap, terwijl hem ook een rechtszaak wacht wegens 'het samenwerken met een criminele groep' rond ex-president Janoekovitsj.
Zo gauw deze rechtszaken zijn afgewerkt en de juridische mogelijkheden voor de sinds half juli stateloze Saakasjvili zijn uitgeput, zal hij worden uitgeleverd, aldus de hoogste baas van het Openbaar Ministerie. Volgens Loetsenko kan dat op z'n vroegst eind dit jaar zijn. ''Vanuit juridisch oogpunt is uitlevering het meest voor de hand liggend.''
De voormalige Georgische president moet zich in zijn geboorteland verantwoorden voor machtsmisbruik, onder meer het met geweld verstoren van een anti-regeringsdemonstratie en een politie-inval in een hem onwelgevallig tv-station. Het kan hem een gevangenisstraf van acht tot tien jaar opleveren. Saakasjvili ontkent en noemt de aantijgingen politiek gemotiveerd.
In Oekraïne wacht hem ook zo'n lange straf als hij schuldig wordt bevonden aan het aannemen van een half miljoen dollar van iemand uit de kring rond Janoekovitsj, bedoeld om de huidige regering door het zaaien van onrust omver te werpen.
De kans dat dit gebeurt is intussen al niet erg groot meer. Niet alleen omdat een rechtbank in Kyiv Saakasjvili tegen de zin van het Openbaar Ministerie vrijliet in afwachting van het proces, maar ook omdat procureur-generaal Loetsenko heeft verklaard dat hij Saakasjvili's bondgenoot David Sakvarelidze er van verdenkt dat die het geld in ontvangst heeft genomen. Ook in deze kwestie zegt Saakasjvili dat het om een politiek gemotiveerd proces gaat, bedoeld om hem buitenspel te zetten.
Mocht de uitwijzing naar Georgië plaats hebben, dan is dat land verplicht om Saakasjvili na het uitzitten van zijn straf - of bij vrijspraak: na de rechtszaak - weer aan Oekraïne uit te leveren, zodat hij daar vervolgd kan worden.
Bron: Unian
Geen opmerkingen:
Een reactie posten