zondag 17 december 2017

Opnieuw grote anti-regeringsdemonstratie in Kyiv

Er wordt in Kyiv weer gedemonstreerd tegen de regering-Porosjenko. Hoeveel mensen daar bijeen zijn in de hoofdstad is vooralsnog onduidelijk. Diverse media hanteren aantallen tussen de drie- en tienduizend betogers. Het persagentschap Unian houdt het veilig op vijfduizend. Inmiddels heeft Micheil Saakasjvili het woord gevoerd, voor het eerst sinds zijn (tweede) arrestatie.

Saakasjvili zei dat hij tevergeefs heeft geprobeerd om meer politieke partijen bij het anti-regeringsprotest te betrekken. Er waren teveel meningsverschillen. Hijzelf wil geen enkel compromis sluiten ten aanzien van de oligarchen die nog altijd een stempel drukken op de Oekraïense politiek door zelf in het parlement te zitten of door een groep parlementariërs aan te sturen.

Ook wil hij geen concessies doen waar het gaat om de corruptiebestrijding en het vertrek van procureur-generaal Joeri Loetsenko die hem beschuldigt van samenwerking met de kliek rond ex-president Janoekovitsj. Saakasjvili moet zich morgen bij Loetsenko voor een verhoor hierover.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: