maandag 16 september 2013

'Visegrádgroep overtuigde kritische EU-landen'

De Visegrádlanden hebben de lidstaten van de Europese Unie die kritisch stonden tegenover Oekraïne overtuigd van de noodzaak van het associatieverdrag. Nederland, Denemarken en Zweden accepteerden de argumenten van Tsjechië, Polen, Hongarije en Slowakije (die samen de Visegrádgroep vormen). Dat deed ook Duitsland dat tot dan een neutrale houding ten opzichte van het associatieverdrag met Oekraïne had ingenomen.

Er was wel een uitputtende discussie voor nodig. Dat zei althans de vooraanstaande Hongaarse econoom Pal Tamas in het tv-programma Foucault Pendulum dat te zien was op de Oekraïense zender Tonis. "De Visegrádgroep heeft er op aangedrongen om het Oekraïense volk en de politieke elite van Oekraïne bij de Europese Unie te betrekken. ''Als een familielid dat een moeilijke tijd doormaakt en daarbij steun krijgt van zijn hele familie'', aldus Tamas.

De Hongaar waarschuwde wel dat de EU geen verzekeringsmaatschappij is en dat de Oekraïners niet moeten denken dat zij financieel gesteund worden zo gauw hun land aansluiting bij de Europese Unie heeft gevonden.
De weg naar de EU is lang en voor de autoriteiten een ware uitdaging. ''Als in Hongarije een familie bijeen is, krijgt iedereen hetzelfde te eten. Maar de volwassenen delen een tafel en er is een aparte tafel voor de kinderen. Oekraïne komt in de EU aan de tafel voor kinderen. Dat is niet neerbuigend bedoeld, maar onderdeel van het proces naar volwassenheid.''

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: