vrijdag 13 september 2013

Shell kan beginnen met gaswinning Oekraïne

Oekraïne overheid heeft in aanwezigheid van premier Mikola Azarov deze week een overeenkomst met Shell gesloten over de operationele activiteiten voor de winning van schaliegas. Dit zei premier Mikola Azarov vrijdag tijdens een werkbezoek aan Nederland tegen het ANP. Ook het Oekraïense bedrijf Nadra maakt deel uit van deze publiek-private overeenkomst.

De overeenkomst betekent dat Shell volledige toestemming heeft om te investeren en werkzaamheden uit te voeren in het Joezivska-gebied bij Donetsk. Het al eerder dit jaar getekende contract voor de winning en productie van aardgas, schaliegas en gas uit zandsteen, heeft een waarde van zo'n 10 miljard dollar en heeft een looptijd van vijftig jaar. De overeenkomst betreft de grootste buitenlandse investering in Oekraïne ooit.

De ondertekening van de operationele overeenkomst betekent dat Shell per direct met zijn werkzaamheden in het gasproject kan beginnen. In de eerste fase van het project zal Shell ongeveer 500 miljoen dollar investeren in de exploratie van het gebied. Op grond van de overeenkomst zal afhankelijk van de gewonnen hoeveelheden 30 tot 60 procent van het gas aan de Oekraïense overheid toebehoren. De investeerders Shell en Nadra Yuzivska krijgen ieder de helft van het resterende deel.

Bron: ANP, Interfax

Geen opmerkingen: