zondag 22 september 2013

Oekraïne oogst fors minder aardappelen

Ongunstige weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen hebben de opbrengst van aardappelen in Oekraïne negatief beïnvloed. De oogst valt 25 tot 30 procent lager uit dan vorig jaar. Tot deze conclusie komt Ivan Tomic van de vereniging van agrarische coöperaties in het marktbericht van het Duitse bureau voor Agrarische Marktinformatie (AMI).

Zo'n 96,7 procent van de aardappelproductie is in handen van particulieren die noch irrigeren, bemesten of gewasbeschermingsmiddel effectief inzetten. Zo konden ongunstige weersomstandigheden de opbrengst negatief beïnvloeden. Ook is de kans op ziektes relatief hoog, wat zich later in de kwaliteit en bewaring kan openbaren.

Ook bij de agrarische ondernemingen is sprake van lagere opbrengsten. In plaats van 19,2 ton per hectare, is dat nu waarschijnlijk ongeveer een goede 16 ton per hectare. Het kleinere aanbod in het verkoopseizoen 2013/14 wordt weerspiegeld in de recente prijsontwikkelingen. Vorige week steeg de prijs in de westelijke regio's van het land met 2 euro naar 21 euro per 100 kilogram. Vorig jaar lag deze in dezelfde periode op 12 euro, waarna de prijs nog verder zakte.

Telers in de Oekraïne hebben, na een pauze midden vorige week vanwege slecht weer, het rooien weer hervat. Daardoor is het aanbod toereikend en de prijsstijging gestopt.

Bron: boerenbusiness.nl

Geen opmerkingen: