maandag 9 september 2013

Oekraïense consument steunt Roshen

Roshen verkocht 13 procent meer chocolade in eigen land nadat Rusland de import had verboden omdat er 'iets' niet in orde zou zijn met de producten van de Oekraïense chocoladefabrikant. Petro Porosjenko, onafhankelijk parlementslid en de belangrijkste aandeelhouder van Roshen, toonde zich in een uitzending van de tv-show Shuster Live dankbaar richting de Oekraïense consumenten die de chocoladefabrikant kennelijk een hart onder de riem wilden steken.

Porosjenko wees er op dat Rusland de regel van de Wereldhandelsorganisatie heeft overtreden die eist dat in het geval van een importstop van producten uit een land dat eveneens lid is van de WHO beide landen samen moeten vaststellen wat er precies aan de hand is.

"Daar wachten we nu dus al twee maanden op", aldus Porosjenko die in het verleden minister van zowel Economische Ontwikkeling en Handel en van Buitenlandse Zaken was. Hij constateerde in het tv-interview dat de recente problemen aan de Russische grens buiten proporties waren. "Er mag bij hooguit 7 procent van de te importeren goederen een douanecontrole plaats hebben, dus niet bij 34 procent zoals hier het geval was.'' 
 
Algemeen wordt aangenomen dat de vertragingstactiek van de Russische douane bedoeld was om Oekraïne duidelijk te maken dat het buurland niet voor de Europese Unie moet kiezen maar voor de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Ook de problemen die chocoladefabrikant Roshen nu ondervindt zouden daar aan te wijten zijn.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: