zondag 22 september 2013

Poetin's adviseur waarschuwt Oekraïne nogmaals

Poetin's adviseur Sergei Glaziejev heeft Oekraïne gewaarschuwd dat het miljarden gaat verliezen en een economische crisis riskeert als Rusland na het sluiten van het associatieverdrag met de Europese Unie allerlei heffingen en beperkingen gaat opleggen aan het buurland. Glaziejev zei dit zaterdag tijdens de internationale conferentie op het schiereiland Jalta. Hij noemde de voordelen die Oekraïne van het verdrag met de EU verwacht ''een sprookje''.

Rusland vreest dat het straks wordt overstroomd met producten die vanuit de EU via Oekraïne het land binnen komen, zonder dat daarvoor accijns betaald hoeft te worden. Volgens premier Mikola Azarov hoeft Rusland daar helemaal niet voor te vrezen. ''Dat is hypothetisch'', aldus Azarov die vervolgens aanhaalde dat Oekraïne meer van Rusland te vrezen heeft dan andersom, gezien de relatief hoge gasprijs die Rusland sinds 2009 rekent.

Radoslaw Sikorski, de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, spoorde de Oekraïne aan om de druk vanuit het Kremlin te weerstaan om af te zien van het associatieverdrag met de EU en te kiezen voor de Russische douane-unie. Sikorski wees op de Poolse toetreding tot de EU en de economische bloei die daarop volgde.

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj herhaalde vrijdag op Jalta nog eens zijn voornemen om het associatieverdrag met de Europese Unie in november te ondertekenen. Hij wilde niet zeggen of zijn politieke rivaal, de oud-premier Joelia Timosjenko, tegen die tijd op vrije voeten is.

Bron: Radio Free Europe/Radio Liberty

Geen opmerkingen: