zaterdag 28 september 2013

Veto Janoekovitsj op beperking informatieplicht

President Viktor Janoekovitsj heeft laten weten dat hij niet achter een wetsvoorstel staat waarin de toegang tot openbare informatie wordt beperkt, met name voor journalisten. Het overheidshandelen moet juist transparanter worden en daar passen volgens de president geen beperkingen bij.

Janoekovitsj' woordvoerder Denis Ivanesko meldt dat de president vooral problemen mee dat volgens het wetsvoorstel moet worden betaald voor het verkrijgen van informatie van een overheidsinstelling als daar vaker dan eens per 90 dagen om is gevraagd en het antwoord op de vraag om informatie meer dan tien pagina's omvat. Deze regel zou de rechten van journalisten aantasten.

Toch zitten er volgens Ivanesko ook wel goede kanten aan het wetsvoorstel. Daar valt volgens de woordvoerder van de president over te praten. Daarbij zou het gaan om de bescherming van persoonsgegevens bij het verstrekken van overheidsinformatie. Wie informatie vraag én krijgt, mag daarvan geen kopieën maken, terwijl een overheidsinstelling niet verplicht is om informatie te verstrekken als de aanvrager geen retouradres heeft verstrekt.

Het wetsvoorstel werd ingediend door drie parlementsleden van de regerende Partij van de Regio's en één van de Moederlandpartij. Eén van de drie indieners van de Partij van de Regio's en de indiener van de Moederlandpartij hebben naderhand hun steun aan het wetsvoorstel ingetrokken.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: