donderdag 26 september 2013

Amnesty wil eind aan homodiscriminatie Oekraïne

Het parlement moet een signaal afgeven aan de Oekraïense bevolking dat het afgelopen moet zijn met discriminatie op basis van seksuele geaardheid. ''Het wordt tijd dat de parlementsleden hun verantwoordelijkheid nemen en een wet aannemen die discriminatie van homoseksuelen verbiedt'', meende projectcoördinator Zorian Kis van Amnesty International eerder deze week tijdens een persconferentie in Kiev.

De anti-discriminatiewet is omstreden. Terwijl, aldus activist Andrei Kravtsjoek van de homobeweging in Oekraïne, de wetstekst meerdere pagina's beslaat en er aan het verbieden van discriminatie vanwege seksuele geaardheid slecht een enkele zin is gewijd. ''En daarom blijken er parlementsleden bereid om de hele wet af te wijzen.''Natalia Belitser van het Pilip Orlik Instituut voor Democratie toont zich verbaasd dat ''ook de oppositie, die de aansluiting bij Europa ziet als een manier om onder het Russische juk weg te komen, in feite de Russische politiek van homofobie over neemt''.

Het wetsvoorstel 2342 dat voorziet in aanpassing van enkele wetten om discriminatie tegen te gaan werd al in 19 februari bij het parlement neergelegd. In mei zou het voorstel worden behandeld, maar het parlement besloot toen tot uitstel. De pijn zit vooral in de uitleg bij een artikel waarin is vastgelegd dat iemands seksuele voorkeur geen reden mag zijn om hem of haar het recht op arbeid te ontzeggen. "Daar is geen draagvlak voor in ons land'', meende de parlementscommissie voor mensenrechten en minderheden destijds.

De homogroep Onze Wereld heeft inmiddels een beroep gedaan op EU-ambassadeur Jan Tombinski dat hij ''niet moet toegeven aan de homofobie van Oekraïense politici''. In de oproep aan Tombinski wordt er op gewezen dat de opstelling van de Europese Unie in deze kwestie van doorslaggevend belang is. ''Ons land moet kiezen, en dan niet alleen waar het de keus van haar handelspartners betreft.'' Onze Wereld spreekt daarbij de vrees uit dat lankmoedigheid van de EU leidt tot nieuwe wetsvoorstellen die de heersende homohaat in Oekraïne alleen maar aanwakkeren.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: