dinsdag 24 september 2013

Oekraïners minder positief over Rusland

Was het lange tijd zo dat er in Oekraïne meer animo was om samen met Rusland één land te vormen dan in het buurland, nu is dat precies andersom. Van de Russen wil 20 procent wel samen met Oekraïne, terwijl dat onder de Oekraïners slechts 14 procent is. Dat blijkt uit een gezamenlijke opiniepeiling van een Oekraïens en een Russisch onderzoeksbureau.

De meerderheid van de inwoners van beide landen ziet toch vooral het eigen land graag als onafhankelijk, een vriendschappelijke omgang met de buren en open grenzen zonder visa en douane. In Oekraïne voelt 72 procent daar voor en in Rusland 60 procent.

Het aantal Oekraïners dat positief denkt over Rusland is in de afgelopen anderhalf jaar wel licht gedaald van 86 naar 83 procent. Daar staat tegenover dat in februari vorig jaar 64 procent van de Russen positief dacht over de buren en nu is dat 74 procent. Het aantal Russen dat negatieve gevoelens heeft ten aanzien van Oekraïne ging van 25 naar 17 procent, terwijl van de Oekraïners destijds 9 procent negatief was over Rusland en nu is dat 11 procent.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: