donderdag 5 september 2013

Gevangenisleven wordt ietsje aangenamer

Gevangenen mogen voortaan hun eigen kleding dragen in de periode waarin ze zich voorbereiden op hun terugkeer in de samenleving en gebruik maken van een mobiele telefoon. Dat heeft het parlement donderdag besloten met het vaststellen van een aantal wijzigingen van de Strafwet die het harde leven in de Oekraïense gevangenissen enigszins verlichten. Zo zijn de regels voor het aanvragen van een langer bezoek aan een gevangene versoepeld, onder meer als ze van plan zijn om te trouwen.


Gevangenen die een levenslange straf uitzitten, krijgen het recht om na twintig jaar hun cel te verruilen voor een woonruimte met andere gevangenen in een extra beveiligde gevangenis. De gevangenen die minder zware delicten hebben ondergaan en in een werkkamp hun straf uitzitten, recht krijgen op een verlof van maximaal zeven dagen als zich bijzondere persoonlijke omstandigheden voor doen. Ook kunnen gevangenen in een werkkamp eerder vrij komen door het afkopen van hun straf.

De donderdag door het parlement aangenomen wijzigingen van de Strafwet vallen onder de maatregelen die de Europese Unie van Oekraïne verwacht voor het tekenen van het associatieverdrag. Dat geldt ook voor een aanpassing van de Grondwet om de rechterlijke macht minder afhankelijk te maken van de autoriteiten. Het parlement steunde het voorstel om de aanpassingen aan het Constitutionele Hof voor te leggen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: