zaterdag 7 september 2013

EU-ministers waarschuwen Rusland in Vilnius

De ministers van Buitenlandse Zaken van de landen van de Europese Unie hebben Rusland gewaarschuwd dat het op moet houden met druk uitoefenen op de buren die uit zijn op een nauwere band met de EU. De ministers waren zaterdag bijeen met Eurocommissaris Cahterine Ashton in de Litouwse hoofdstad Vilnius, waar Oekraïne eind november het associatieverdrag met de EU hoopt te ondertekenen.

De Litouwse minister Linas Linkevicius merkte na afloop van het overleg met Ashton te verwachten dat de druk die Rusland op Oekraïne en andere Oost-Europese landen uitoefent alleen maar toeneemt. Daarom is het belangrijk dat de Europese Unie zich dit bewust is én er aandacht voor blijft houden.

Het Oostelijke Partnerschap, een samenwerkingsverband met de Europese Unie, wordt gevormd door Oekraïne, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgie en Moldavie. Rusland probeert ze daar weg te halen.

Wit-Rusland maakt samen met Kazachstan inmiddels al deel uit van een douane-unie, waarvan de EU in de afgelopen maanden bij herhaling heeft aangegeven dat het lidmaatschap niet verenigbaar is met een associatieverdrag c.q. vrijhandelsverdrag zoals Oekraïne dat met de EU wil afsluiten.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: