zondag 1 september 2013

Drie oprichters Femen ontvluchten Oekraïne

Drie oprichters van de vrouwenactiegroep Femen hebben Oekraïne verlaten omdat zij voor hun leven vrezen. Afgelopen week deed de politie huiszoeking in het hoofdkantoor van Femen in Kiev. Daarbij zouden wapens gevonden zijn. Volgens Femen zouden de wapens, waaronder een handgranaat, door de politie zelf zijn neergelegd om de actiegroep verdacht te maken.

Alexandra Sjevtsjenko, Anna Hoetsol en Jana Zjdanova zijn uit land uit gegaan nadat zij vrijdag voor ondervraging door de politie waren opgeroepen. Het kantoor van Femen werd al niet meer gebruikt, omdat werd verondersteld dat na de huiszoeking door de politie afgelopen dinsdag afluisterapparatuur is aangebracht. De drie activistes zouden vanuit het kantoor van Femen in Parijs hun activiteiten voort willen zetten.

Femen is in de afgelopen weken onder toenemende druk komen te staan. Tot tweemaal toe werden leden van de actiegroep door onbekend gebleven daders mishandeld. Femen geeft de schuld aan de geheime diensten van zowel Oekraïne als Rusland. De Russische president Vladimir Poetin is geregeld het doelwit van protesten van Femen, met name na de arrestatie van de punkgroep Pussy Riot afgelopen jaar.

Bron: Deutsche Welle

Geen opmerkingen: