donderdag 12 september 2013

EU-campagne wijst Oekraïners op voordelen verdrag

Met een groot evenement in de hoofdstad Kiev is de Europese Unie dinsdag begonnen aan een voorlichtingscampagne om de Oekraïners de voordelen van het associatieverdrag uit te leggen. Dit verdrag, dat ook een vrijhandelsverdrag inhoudt, wordt naar verwachting eind november ondertekend door beide partijen in de Litouwse hoofdstad Vilnius.

"Samen sterker is het motto van deze campagne. Wij beschouwen het als een aanmoediging én een uitnodiging aan Oekraïne'', aldus EU-ambassadeur Jan Tombinski. De verdragstekst beslaat 1.000 pagina's, brengt Oekraïne en de EU nader tot elkaar op een volgens Tombinski niet eerder vertoonde wijze, terwijl het vrijhandelsverdrag nieuwe economische mogelijkheden biedt.

De voorlichtingscampagne van de EU en de 28 deelnemende landen richt zich op alle Oekraïners, ook die in het buitenland, en moet tot het einde van de herfst duren. De activiteiten lopen uiteen van een door de Britse ambassade in Chernihiv georganiseerde seminar op 4 oktober tot een flash mob op een nog bepalen datum in Ternopil waarvan het de bedoeling is dat die het Guinness Book of Records gaat halen.

Terwijl Tombinski en anderen in de Nationale Concerthal de voordelen van de EU predikten werd buiten gedemonstreerd tegen diezelfde EU door enkele tientallen jongeren die vinden dat de Europese normvervaging niet naar Oekraïne geëxporteerd mag worden.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: