zondag 22 september 2013

Azarov: afknijpen gastransport wellicht noodzakelijk

Als de Europese Unie of Rusland niet financieel bijspringen, dan bestaat de kans dat het Oekraïense gastransportsysteem op halve kracht gaat draaien of zelfs een derde. Oekraïne kan het volgens premier Mikola Azarov in haar eentje niet aan om het systeem op volle kracht - dat is 150 miljard kubieke meter aardgas op jaarbasis - te laten werken.

Er moet dringend geïnvesteerd worden in het uit de jaren '60 daterende transportsysteem die Russisch aardgas naar Europa brengt. Rusland wil wel investeren, maar alleen als energiegigant Gazprom de volledige zeggenschap krijgt over de doorvoer van gas.

De EU heeft zich eerder wel bereid verklaard om te investeren in deze 'levensader', maar aarzelt met het daadwerkelijk nemen van stappen. Inmiddels is ook de North Stream gereed, een 'bypass' om Oekraïne heen door de Baltische Zee naar Duitsland. Het werpt voor Oekraïne de vraag op of Europa eigenlijk wel bereid is om in de Oekraïense pijpleidingen te investeren.

"Misschien moeten we ons wel richten op het behoud van twee pijpleidingen en de doorvoer beperken tot 50 miljard kubieke meter'', waarschuwde Azarov zaterdag tijdens de jaarlijkse internationale conferentie op het schiereiland Jalta. Tegelijkertijd gaf hij aan dat modernisering van de gasleidingen tot een forse uitbreiding van de capaciteit kan leiden, tot 200 miljard kubieke meter aardgas.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: