zaterdag 28 september 2013

'Moody's duwt Oekraïne richting het IMF'

De Amerikaanse kredietbemiddelaar Moody's waarschuwt investeerders keer op keer voor ontwikkelingen die de Oekraïense economie negatief kunnen beïnvloeden. Dat zou wel eens kunnen zijn om de regering zover te krijgen dat ze toch overstag gaat voor de eisen die het Internationaal Monetair Fonds stelt aan een nieuwe miljardenlening.

"Wat de regering ook doet, Moody's keurt het af'', constateert Eric Naiman van investeringsmaatschappij Capital Times. Hij ziet een duidelijk verband met de wens van het IMF om Oekraïne als klant vast te houden. De Oekraïense regering is echter niet van zins om zomaar toe te geven aan de belangrijkste eis van het IMF, namelijk het schrappen van de overheidssubsidie op de gasprijs voor consumenten. Als voor hen de gasprijs verdubbelt, komen veel huishoudens in financiële problemen. De regering krijgt dan de schuld.

Het herhaald negatieve oordeel van Moody's voor de Oekraïense economie hebben al veel geld gekost, aldus Naiman, want ze hebben een hogere rente tot gevolg gehad. Toch is dat weer een positief signaal, want investeerders houden van een goed rendement en een hogere rente kan daartoe bijdragen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: