vrijdag 20 september 2013

'EU-verdrag brengt ons geen manna uit de hemel'

De visumplicht voor de Europese Unie kan volgens oud-minister Volodimir Ohrizko van Buitenlandse Zaken binnen een jaar van de baan zijn. ''Wij hebben de benodigde wetgeving bijna rond en dan kunnen we beginnen met het invoeren van de maatregelen die de EU van ons vraagt. Nog een jaar, dat is een realistische doelstelling'', aldus Ohrizko in een interview dat door Radio Liberty is uitgezonden.

Ohrizko waarschuwt voor al te grote verwachtingen van de Europese Unie. "In ons land leeft de gedachte dat we iets cadeau moeten krijgen, van de ene of de andere kant." Zo gaat het niet, waarschuwt hij. "We moeten er gewoon voor werken, want het komt geen manna uit de hemel op de dag nadat we het associatieverdrag met de EU hebben getekend. Wie dat denkt, komt bedrogen uit."

De vroegere minister van Buitenlandse Zaken voorziet dat de onderhandelingen over een volwaardig lidmaatschap van de Europese Unie nog wel tien jaar op zich laten wachten. "Eerst moeten we ons aanpassen aan Europa. Over zeven, hooguit acht jaar hebben we dat voor 70 tot 80 procent voor elkaar. Dan kunnen ze de onderhandelingen nog twee, drie jaar voor zich uit schuiven."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: