vrijdag 6 september 2013

Analist: Timosjenko speelt voor EU geen rol meer

De gevangenschap van oud-premier Joelia Timosjenko speelt niet langer een beslissende rol als het gaat om het ondertekenen van het associatieverdrag c.q. vrijhandelsverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. Tot deze conclusie komt de Russische politiek analist Dmitro Vidrin. ''Ze werd lange tijd gezien als een obstakel, maar dat is voorbij'', aldus Vidrin.

Binnen de Europese Unie is volgens de analist het besef doorgebroken dat de relatie met een buurland niet afhankelijk kan zijn van wat er met één persoon aan de hand is, ook al betreft het hier een voormalige premier. ''Maar Timosjenko heeft de EU inmiddels zelf gevraagd om een besluit over het ondertekenen van het voor haar land zo belangrijke verdrag niet van haar positie af te laten hangen. De meest recente delegatie van de EU heeft haar zelfs letterlijk geciteerd. Timosjenko wil er later niet de schuld van krijgen dat een akkoord met de EU is uitgebleven.''

Vrijdag werd bekend dat het hooggerechtshof het cassatieverzoek van Timosjenko betreffende haar veroordeling tot zeven jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik bij het ondertekenen van het omstreden Russische gascontract niet gaat behandelen. De voormalige premier had het hooggerechtshof gevraagd dit te doen op basis van een voor haar positief vonnis van het Europese Hof voor de Mensenrechten.

Het hooggerechtshof heeft echter geconstateerd dat dit vonnis slechts het voorarrest van Timosjenko betreft en niet haar uiteindelijke veroordeling. Het voorarrest was geheel volgens de Oekraïense wet, aldus het hooggerechtshof. Volgens het hof werd een vertaling van het vonnis in het Russisch aangeleverd die niet overeen kwam met de Engelstalige versie.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: