maandag 9 september 2013

Communisten zetten nationaal referendum door

De Communistische Partij is er van overtuigd dat het gaat lukken om eind oktober de handtekeningen van 4 miljoen Oekraïners binnen te hebben om een nationaal referendum te houden over de vraag of hun land zich bij de EU of bij de Russische douane-unie aan moet sluiten.

In Kiev werd zondag een manifestatie gehouden om de aandacht op het referendum te vestigen. Onder de 2.500 deelnemers waren ook aanhangers van de beweging De keus van Oekraïne van Viktor Medvedsjoek, een bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin. De manifestatie was door de rechter verboden, maar ging desondanks door.

"Als Oekraïne het associatieverdrag met de EU eenmaal heeft getekend, raakt het zijn zelfbeschikkingsrecht kwijt'', hield de communistische partijleider Petro Simonenko zijn gehoor voor. Met 2.500 aanwezigen kreeg de Communistische Partij de 2.000 handtekeningen wel binnen die nodig zijn om een referendum aan te vragen bij de Centrale Kiescommissie. Vervolgens moeten binnen 40 dagen 3 miljoen handtekeningen binnen zijn om daadwerkelijk een nationaal referendum te kunnen houden.

De communisten hopen dat een 'nee' van de Oekraïense bevolking het tekenen van het associatieverdrag c.q. vrijhandelsverdrag met de EU nog tegen kan houden. Die ondertekening is naar verwacht eind november in de Litouwse hoofdstad Vilnius.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: