woensdag 25 september 2013

EU-waarnemer: Janoekovitsj is nu aan zet

De twee waarnemers van het Europese Parlement die de Oekraïense voorbereidingen voor het associatieverdrag met de EU monitoren hebben de autoriteiten mogelijke oplossingen aan de hand gedaan om de kwestie-Timosjenko op te lossen. Pat Cox, de voormalige voorzitter van het Europese Parlement, heeft dit laten weten in een door TVi uitgezonden interview. "We hebben enkele oplossingen aangedragen, meer dan eens zelfs. Het wachten is er nu op dat president Viktor Janoekovitsj een besluit neemt'', aldus Cox.

Het eindrapport van de waarnemers gaat half oktober naar het Europese Parlement. In de week daarop volgend stemt het parlement over de vraag of Oekraïne het probleem rond de gevangenschap van oud-premier Joelia Timosjenko naar tevredenheid heeft opgelost en of de andere voorbereidingen zoals wetgeving voor een onafhankelijke justitie naar wens zijn. In dezelfde week komen de ministers van Buitenlandse Zaken van alle 28 lidstaten bijeen om zich over dezelfde vragen te buigen.

Cox liet weten dat Oekraïne inmiddels behoorlijke stappen heeft gezet met nieuwe wetten. "Maar er moeten nog altijd belangrijke beslissingen genomen worden'', zei Cox in het interview. ''En met de kwestie-Timosjenko zijn we nog volop bezig.''

De Poolse president Bronislaw Komorowski heeft de hoop uitgesproken dat de Oekraïense regering een manier vindt om Timosjenko uit de gevangenis te krijgen, aangezien dit nog voor problemen kan zorgen bij de ondertekening van het associatieverdrag met de Europese Unie. "Het zoeken is naar een compromis waar alle partijen baat bij hebben'', aldus Komorowski na afloop van een voorbereidende bespreking voor de EU-conferentie eind november in Vilnius.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: