zondag 1 januari 2012

Janoekovitsj belooft Oekraïners jaar met geluk en welvaart

In een toespraak vol optimisme richtte president Viktor Janoekovitsj zich kort voor de jaarwisseling tot de Oekraïense bevolking. Volgens Janoekovitsj was 2011 ''zonder overdrijving'' een cruxiaal jaar waarin veel tot stand is gebracht. "We hebben bruggen gebouwd en wegen aangelegd, scholen en ziekenhuizen, stadions en luchthavens gebouwd. Ook hebben we een recordoogst gehad en Oekraïne stelde zich open voor de wereld. Ook hebben we een belangrijke stap richting de Europese Unie gezet."

De president constateerde dat de eenheid in het land gegroeid is en dat hij met zijn regering op deze weg door wil gaan. "Ik ben er van overtuigd dat 2012 voor ieder Oekraïens gezin geluk en welvaart zal brengen en ons land succes en vooruitgang. We gaan door met het moderniseren van ons land, we maken er een modern, economisch goed ontwikkeld en democratisch land van." Ook roerde Janoekovitsj even het EK voetbal van komende zomer aan: "Wij zullen ons gastvrij opstellen."

Het optimisme van Janoekovitsj in zijn nieuwjaarstoespraak staat in schril contrast met de vele protesten tegen zijn regering, met name in het najaar. Evenmin over de onderhandelingen met Rusland over een lagere gasprijs die maar niet willen opschieten. De populariteit van de president en zijn Partij van de Regio's kelderde en zijn grote rivaal Joelia Timosjenko is hem volgens een recente peiling ruimschoots voorbij gestreefd. Over Timosjenko, die pal voor de jaarwisseling werd overgebracht naar een strafgevangenis nabij Charkiv, repte Janoekovitsj met geen woord.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: