woensdag 11 januari 2012

Oekraiense regering somber over akkoord gasprijs

Begin volgende week is er een nieuwe gespreksronde in Moskou, maar in Oekraiense regeringskringen wordt betwijfeld of snel een akkoord wordt bereikt over een prijsverlaging van het Russische gas. "Onze Russische gespreksparnters hebben helemaal geen behoefte aan een nieuwe prijsafspraak, ze vinden het wel goed zo", constateerde premier Mikola Azarov woensdag in een nieuwjaarstoespraak tijdens een regeringsbijeenkomst in Kiev. Het optimisme van een maand geleden blijkt plaats te hebben gemaakt voor pessimisme.

Oekraine moet in het eerste kwartaal van dit jaar 328 euro per duizend kubieke meter gas betalen, maar beschouwt 197 euro als een meer realistische prijs. Dit lijkt niet te lukken, ook al omdat Oekraine weinig aanstalten maakt om aan twee belangrijke Russische wensen tegemoet te komen. Allereerst toetreding tot de Russische douane-unie in plaats van een vrijhandelsverdrag met de Europese Unie. Maar Rusland wil ook graag meer greep, zo niet alle greep op het Oekraiense gastransportsysteem.

De alsmaar hoger wordende gasprijs jaagt de productiekosten voor het bedrijfsleven op, maar plaatst de Oekraiense regering ook voor het probleem dat de subsidie op het gasverbruik door consumenten steeds zwaarder drukt op de overheidsuitgaven. De subsidie is bedoeld om met name de verwarmingskosten voor huishoudens betaalbaar te houden.

Om de kosten te drukken, wil minister Joeri Bojko van Energie de Russische gaskraan deels dichtdraaien. In 2012 wil Bojko slechts 27 miljard kubieke meter gas importeren tegen 40 miljard in 2011. "We kopen niet meer gas dan strikt nodig is", aldus Bojko. Andere energiebronnen, waaronder kolen, moeten het dure gas zoveel mogelijk vervangen.

 Probleem is alleen dat Rusland buurland Oekraine niet alleen houdt aan een gasprijs die gekoppeld is aan die van de olie, maar dat er in januari 2009 ook een jaarlijkse minimumafname van gas uit Rusland is afgesproken. Algemeen directeur Aleksei Miller van Gazprom heeft volgens de krant Segodnia al gedreigd dat het Russische gasbedrijf een boete wil opleggen aan het Oekraiense gasbedrijf Naftogaz als minder gas afneemt en daarmee z'n contractuele verplichtingen niet nakomt.

Bronnen: Kyiv Post, Western Information Center

Geen opmerkingen: