maandag 16 januari 2012

Jevgenia Timosjenko gaat Europa in voor hulp

Jevgenia Timosjenko wil de Europese regeringsleiders er van proberen te overtuigen dat het leven van haar moeder, de voormalige premier Joelia Timosjenko, in gevaar is. "We zijn op een kritiek punt aanbeland", wil zij hen laten weten. Zij zegt dankbaar te zijn voor de Europese steun voor haar moeder, maar dat het hoog tijd is dat er iets gebeurt. "Ik wil naar Straatsburg, naar Groot-Brittannie, misschien ook naar Denemarken. Eigenlijk overal waar ik welkom ben en de juiste mensen kan vertellen over wat er in ons land gaande is, aldus Jevgenia Timosjenko maandag in een interview met de Deutsche Welle.

Voor Jevgenia Timosjenko is het duidelijk dat de Oekraiense regering alles in het werk stelt om een politieke opponent monddood te maken. Als voorbeeld noemde zij de gebeurtenis van vrijdag 6 januari, toen Joeilia Timosjenko ruim twee uur bewusteloos was na het innemen van medicijnen. Het duurde minstens twintig minuten voordat er een dokter kwam en die weigerde vervolgens om een ambulance op te roepen.
''Alles bij elkaar wordt het wel duidelijk dat zij haar graag kwijt zijn. Ze gaven haar medicijnen die er voor zorgden dat ze buiten bewustzijn raakte, maar dat willen ze niet toegeven. Dit voorval geeft echter wel aan dat haar leven in de gevangenis in gevaar is. Mocht zich weer een gevaarlijke situatie ontstaan, dan weten we niet of ze wel de hulp krijgt die ze nodig heeft.''
Joelia Timosjenko kreeg in oktober een gevangenisstraf van zeven jaar opgelegd voor machtsmisbruik. Vlak voor de jaarwisseling werd zij naar een gevangenis in Charkiv overgebracht. Timosjenko's echtgenoot vroeg enkele dagen later asiel aan in Tsjechie, omdat hij zich in eigen land bedreigd voelde. Dochter Jevgenia blijft vooralsnog in Oekraine, waar zij zich beijvert om haar moeder uit de gevangenis te krijgen.
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: