woensdag 25 januari 2012

Tsjernobyl-veteranen willen dag na dag demonsteren in Charkiv

Een honderdtal Tsjernobyl-veteranen wil net zo lang demonstreren op het Vrijheidsplein in het centrum van de stad Charkiv als nodig is om een betere behandeling door de Oekraiense overheid af te dwingen. Ze willen elke werkdag op het plein bijeen komen, hoe koud het momenteel ook is. "Wij willen dat de overheid zich aan de wet houdt en ons niet langer onder druk zet door middel van justitie, politie en de belastingdienst", aldus woordvoerder Valeri Beliakov.

De Tsjernobyl-veteranen zijn boos omdat de belastingdienst hun medische dossiers in mag zien en dat pogingen worden ondernomen om aan te tonen dat ze onterecht een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid krijgen.

"Wij eisen in het bijzonder het aftreden van plaatsvervangend gouverneur Igor Sjurma, die ons in het geheim het leven zuur maakt. We hebben informatie gekregen over een bijeenkomst onder leiding van Sjurma met justitie, politie en het Directoraat voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad. Zij bespraken onder meer de heropening van het strafrechtelijk onderzoek tegen Volodimir Proskoerin, Petro Prokopenko en Volodimir Bilojenko."

Deze drie waren al eerder betrokken bij protesten van de Tsjernobyl-veteranen tegen de forse korting op hun uitkeringen en medische voorzieningen. Beliakov verder: "Op wettelijke gronden kunnen ze ons geen medisch onderzoek laten ondergaan, en dus proberen ze het via een andere manier. Sjurma eiste van het Openbaar Ministerie dat die ze moet arresteren en op transport zet naar een ziekenhuis in Dnipropetrovsk.
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: