donderdag 12 januari 2012

'Geen politiek asiel voor Oleksandr Timosjenko'

Oleksandr Timosjenko heeft geen politiek asiel gekregen in Tsjechië, aldus de ambassadeur van dat land in Oekraïne. De Tsjechische ambassade bracht woensdag een persverklaring uit, waarin werd verwezen naar 'vragen vanuit de bevolking'. Premier Petr Necas legde vervolgens uit dat in zijn land op basis van internationale regels wel asiel verleend kan worden aan iemand die zich in eigen land niet meer veilig voelt, maar dat specifiek politiek asiel in Tsjechië niet bestaat.

Deze verklaringen komen nadat er in de Oekraïense media en door politici vraagtekens waren gezet bij het asiel dat de echtgenoot van oppositieleider Joelia Timosjenko vorige week werd verleend in Tsjechië. Want hoe kan iemand politiek asiel krijgen als hij nooit politiek actief is geweeest? Daar werd aan toegevoegd dat Timosjenko's vertrek uit Oekraïne vermoedelijk eerder op persoonlijke en zakelijke grond is geweest, dan dat sprake was van een vertrek om politieke redenen. Hij is mede-eigenaar van de Tsjechische handelsonderneming International Industrial Projects.

Van regeringszijde is aangevoerd dat Oleksandr Timosjenko naar het buitenland is gegaan om het geld in veiligheid te brengen dat zijn vrouw van 'politieke sponsors in het buitenland' gekregen zou hebben. Timosjenko zelf verklaarde na zijn vertrek uit Oekraïne dat hij asiel had aangevraagd omdat hij in eigen land door justitie onder druk werd gezet, hetgeen een negatieve weerslag op zijn vrouw zou hebben die in een gevangenis in Charkiv een straf van zeven jaar uitzit.

Tsjechië operereert voorzichtig in de kwestie-Timosjenko om de diplomatieke verhoudingen met Oekraïne niet nogmaals op scherp te zetten. Afgelopen jaar verleende Praag namelijk asiel aan Bogdan Danilisjin, voormalig minister onder Joelia Timosjenko. Vervolgens stuurde Kiev twee Tsjechische diplomaten het land uit, omdat die verdacht werden van spionage.

In december werd de ruzie bijgelegd, maar eerder deze week waarschuwde Pavel Masa, voormalig Tsjechisch ambassadeur in Kiev, dat de verhoudingen tussen beide landen opnieuw op scherp kan komen te staan door het asiel dat aan Oleksandr Timosjenko is verleend.

Bron: ČeskéNoviny.cz

Geen opmerkingen: