zondag 29 januari 2012

Janoekovitsj vindt motie Raad van Europa 'positief'

President Viktor Janoekovitsj heeft te kennen gegeven dat 'in de toekomst' de verantwoordelijkheid voor verkeerde politieke beslissingen niet meer als een misdrijf wordt aangemerkt. Hij noemde de veroordeling van voormalig premier Joelia Timosjenko 'controversieel', maar vindt dat niet hij, maar het Oekraïense parlement moet beslissen of het betreffende artikel 365 uit de Strafwet veranderd moet worden.

In een reactie op de motie waarin de parlementaire vergadering van de Raad van Europa de strafvervolging van Timosjenko en andere leden van haar kabinet veroordeelde, zei Janoekovitsj op een persconferentie dat hij de motie een positieve uitwerking op Oekraïne kan hebben.

In de motie wordt de regering opgeroepen om het nemen van verkeerde politieke beslissingen als het afsluiten van het Russische gascontract door Timosjenko in 2009 niet langer als misdrijf aan te merken. Ook werd verzocht om eerlijke parlementsverkiezingen in oktober. Geeft Oekraïne geen gehoor aan deze eisen, dan worden sancties overwogen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: