zondag 1 januari 2012

Gazprom: Oekraïne overschat waarde gasleiding

Oekraïne overschat telkens weer de waarde van haar gastransportsysteem. Algemeen directeur Alexei Miller van de Russische gasgigant Gazprom vermoedt dat de werkelijke waarde een stuk lager ligt dan de 20 miljard Amerikaanse dollar (15,4 miljard euro) die de Oekraïense regering hanteert. Miller voorspelde zaterdag op een persconferentie de waarde van de leiding die het Russische gas naar Europa brengt in 2012 bovendien nog sterk daalt.

Die voorspelling is gebaseerd op de enorme kosten die het renoveren van het sterk verouderde transportsysteem met zich mee brengt. Die worden door Miller geschat op minimaal 2 en maximaal 8 miljard euro. Oekraïne wil samen met Rusland een consortium opzetten die de gasleiding exploiteert. Daar moet voor Oekraïne dan wel een jaarlijkse korting op de gasprijs van 9 miljard dollar (6,9 miljard euro) tegenover staan.

De Oekraïense regering is volgens Miller in de afgelopen maanden wel raar om gesprongen met de geschatte waarde van haar gastransportsysteem. Eerst werd van 80 tot 120 miljoen dollar gesproken, terwijl in het proces tegen oud-premier Joelia Timosjenko eerst 150 miljard en later zelfs 270 miljard dollar werd genoemd.

Bron: RIA Novosti, Kyiv Post

Geen opmerkingen: