woensdag 18 januari 2012

Janoekovitsj: 'Gasprijs huishoudens niet omhoog'

Om het gasverbruik voor de Oekraïense huishouden betaalbaar te houden, subsidieert de overheid ook dit jaar de helft van de kosten. Dat komt neer op maandelijks 393 miljoen euro, een enorme last op de landsbegroting. Toch wordt de consumentenprijs niet verhoogd, zo heeft president Viktor Janoekovitsj dinsdag verklaard. "We kunnen de last die ons land draagt vanwege het in 2009 met Rusland afgesloten contract niet op de schouders van de huishoudens leggen", aldus de president.
Niet alleen de huishoudens, maar ook de warmteleveranciers krijgen dit lage tarief door een overheidssubsidie. Janoekovitsj: "Als we de tarieven verhogen, dan betekent dit dat de woonlasten fors hoger worden. De mensen kunnen dat alleen betalen als de lonen fors omhoog gaan, maar dat zit er onder de huidige economische omstandigheden niet in."

Zodoende zit er voor de overheid weinig anders op dan leningen aan te gaan om die enorme maandelijkse subsidie van 393 miljoen euro te kunnen bekostigen. "Dat gaat ten koste van onze nationale economie, maar het is niet anders."

Bron: Unian

Geen opmerkingen: