vrijdag 20 januari 2012

Zestig Somaliërs in hongerstaking om gevangenschap

Amnesty International dringt er bij de Oekraïense regering op aan om 60 Somalische vluchtelingen vrij te laten. De Somaliërs zijn een hongerstaking begonnen tegen hun gevangenschap en de slechte manier waarop zij behandeld worden. Een twintigtal kinderen zou deel uitmaken van de groep asielzoekers. Volgens de Oekraïense vluchtelingenwerkgroep Zonder Grenzen hebben de Somaliërs al tien dagen niet gegeten.

De Somaliërs zitten sinds eind december vast in een kamp in het westen van Oekraïne. "Ze worden tot wanhoop gedreven door de manier waarop zij behandeld worden. Bovendien lopen ze grote kans uitgewezen te worden naar Somalië, terwijl hun veiligheid daar niet gegarandeerd kan worden. De Oekraïense overheid moet vluchtelingen zonder enig perspectief op terugkeer naar hun eigen land de kans geven om de vluchtelingenstatus te verwerven", aldus Amnesty International in een verklaring.

Er leven enkele honderden Somaliërs in Oekraïne, maar slechts een enkeling heeft een vluchtelingenstatus weten te verwerven. In 2010 vroegen 240 Somaliërs om erkenning als vluchteling, maar slechts 30 van hen kregen die daadwerkelijk. De meesten verblijven langdurig in deportatiecentra, ook al is bekend dat ze niet teruggestuurd kunnen worden. Anderen worden volgens de mensenrechtenorganisatie geregeld geslagen en misbruikt door politiemensen.

"Iedereen weet het - de politie, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Somaliërs zelf - dat ze niet worden teruggestuurd. Wat zij nodig hebben, en waar ze ook recht op hebben, is bescherming en niet dat ze steeds maar weer gestraft worden omdat zij het geweld in hun eigen land ontvlucht zijn", zegt Heather McGill hierover. Zij is de contactpersoon voor Oekraïne van Amnesty.


Het ministerie van Binnenlandse Zaken weigert commentaar te geven op de kritiek van Amnesty International.

Bron: KYiv Post

Geen opmerkingen: